Συνεργάτες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σχολή Χημικών Μηχανικών

Γεράσιμος Λυμπεράτος

Καθηγητής
Επιστημονικός Υπεύθυνος

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου ΦΩΤΟΜΕΓΑ είναι ο καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος.
Ο Γεράσιμος Λυμπεράτος γεννήθηκε το 1958. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο ΜΙΤ (1980) και πήρε MS και PhD στο CALTECH. Σήμερα είναι Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Ο Γ. Λυμπεράτος έχει επιβλέψει 40 διδακτορικά, μεγάλο αριθμό διπλωματικών εργασιών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών. Έχει διοργανώσει δύο διεθνή συνέδρια με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων και την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Είναι εκδότης του διεθνούς περιοδικού Journal of Hazardous Materials και Αναπληρωτής Εκδότης των περιοδικών Waste and Biomass Valorization και GNEST. Είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ο πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού Υδατικού Συνδέσμου (Ελληνικού σκέλους της International Water Association). Έχει συνολικά 200 περίπου δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 300 συμμετοχές σε συνέδρια, 4 βιβλία και 11 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία.

Λουκάς Ζουμπουλάκης

Καθηγητής

Loukas Zoumpoulakis is Professor in the School of Chemical Engineering of the National Technical University of Athens. He is working in the area of synthesis of materials and their characterization, the study of their structure and of their mechanical, thermal, electrical, magnetic and other properties. He has published 31 research papers in international scientific journals with referees and participated in 31 international conferences and in 38 Greek conferences with proceedings with oral or poster presentations. He has participated in Greek and European research projects and he has satisfactory industrial experience in the areas of his scientific interests (1983-1986) as well as in the area of Logistics and Marketing of materials. He is a member of the Permanent Materials Committee of the Technical Chamber of Greece.

Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1976 και ζει στο Μαρούσι, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Χηµικός Μηχανικός (B.Eng., M.Sc) στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας του Ηνωμένου Βασιλείου (1996-2000) και μεταπτυχιακό (MSc) στην Χημική και Βιοχημική Μηχανική είναι διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε περιβαλλοντικά θέματα «Εξυγίανση ρυπασμένων εδαφών». Από το 2007 αποτελεί μόνιμο προσωπικό του ΕΜΠ σε θέση Εργαστηριακού Διδακτικού προσωπικού (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διεργασιών, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά μαθήματα που συμμετέχει: Περιβαλλοντική Μηχανική, Βιοχημική Μηχανική, Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία, Φαινόμενα Μεταφοράς: Μηχανική Ρευστών, Διασπορά Ρύπων, Ηλεκτρομηχανολογικός Εξοπλισμός Διεργασίων, Διαχείριση Βιομηχανικών Αποβλήτων, Σχεδιασμός Προϊόντων, Βιομάζα και Ενέργεια. Η ερευνητική της εμπειρία βασίζεται σε θέματα περιβαλλοντικής βιοτεχνολογίας και περιβαλλοντικής μηχανικής (διαχείριση υγρών, στερεών και αέριων ρύπων), Βιοεξυγίανση ρυπασμένων εδαφών, παραγωγή αέριων, υγρών και στερεών βιοκαυσίμων από βιομάζα, όπως τροφικά υπολείμματα και υπολείμματα αγροτοβιομηχανίας κ.α. με μεγάλη εμπειρία σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια με εμπειρία σε πρόσφατα ερευνητικά έργα όπως το HORIZON 2020, με το ακρωνύμιο: WASTE4THINK, ERANETMED, με το ακρωνύμιο: WE-MET, PHOTOREC και DENOMINATE. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 20 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια.

Ασημίνα Τρεμούλη

Ερευνήτρια

Αποφοίτησε το 2005 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του τμήματος Χημικών Μηχανικών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών όπου εξειδικεύτηκε στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Έχει κερδίσει υποτροφίες τόσο για την ολοκλήρωση της διδακτορικής της διατριβής (από τον Ηράκλειτο ΙΙ: Ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους) όσο και για τη μεταδιδακτορική της έρευνα (ΙΚΥ-Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ΕΛΙΔΕΚ – Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας). Έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ /ΕΚΕΤΑ) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «Advanced Biomass Gasification for High-Efficiency Power (Big Power)» αλλά και στο BioEnergy Group του University of the West of England (UWE), στα πλαίσια του προγράμματος “Urine tricity++: Electricity from Urine” υπό τη χρηματοδότηση του “Bill and Melinda Gates Foundation”. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 13 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει πoλλές συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Επεξεργασία Λυμάτων (Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία), στα Βιοηλεκτροχημικά συστήματα (Μικροβιακές Κυψελίδες Καυσίμου, Σχεδιασμός και Βελτιστοποίηση Αντιδραστήρων, Υλικά, Παραγωγή Ενέργειας) καθώς και στην Ηλεκτροχημεία (Ηλεκτροχημικές Τεχνικές Χαρακτηρισμού κυψελίδων).

Θεόφιλος Καμπερίδης

Υποψήφιος Διδάκτορας

Ο Θεόφιλος Καμπερίδης είναι υποψήφιος διδάκτορας του τομέα Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διεργασιών, Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., υπό τον καθηγητή Γ. Λυμπεράτο. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ και κατέχει μεταπτυχιακό στην Υπολογιστική Ρευστομηχανική. Έχει συμμετάσχει σε 2 δημοσιεύσεις και σε 3 συνέδρια από την έναρξη εκπόνησης του διδακτορικού και την ολοκλήρωση της διπλωματικής του εργασίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ηλεκτροχημικά κελιά, πιο συγκεκριμένα τις Μικροβιακές Κυψελίδες Καυσίμου, άλλες τεχνολογίες για την επεξεργασία με ταυτόχρονη αξιοποίηση των αποβλήτων και τη μοντελοποίηση των φαινομένων που πραγματοποιούνται στα συστήματα αυτά.

Χαράλαμπος Παυλόπουλος

Υποψήφιος Διδάκτορας

Ο Χαράλαμπος Παυλόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτορας του τομέα Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διεργασιών, Σχολής Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπό τον καθηγητή Γ. Λυμπεράτο. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, με τίτλο διπλωματικής εργασίας “Παραγωγή και χαρακτηρισμός προσροφητικού μέσου από ζυμώσιμα οικιακά απορρίμματα”. Έχει 6 συμμετοχές σε συνέδρια και έχει εργαστεί στο ερευνητικό πρόγραμμα επιβράβευσης “Ανάπτυξη Διεργασιών και Αξιοποίηση Χωνεμένου Υπολείμματος”. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Χαρακτηρισμός και Αξιοποίηση αποβλήτων, Ανάκτηση και Αξιοποίηση χρήσιμων υλικών από απόβλητα.


Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών

Εμμανουέλλα Ρεμουντάκη

Καθηγήτρια

Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Προστασίας του Περιβάλλοντος του Τομέα και από το 1993, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Μ. Τσέζο, Διευθυντή του Εργαστηρίου, ανέπτυξαν τις υποδομές και τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου ώστε να λειτουργεί αυτόνομα για τον χαρακτηρισμό περιβαλλοντικών δειγμάτων και αποβλήτων. Στο Εργαστήριο, έχουν σχεδιαστεί και τεθεί σε λειτουργία μια σειρά από βιολογικούς αντιδραστήρες με στόχο την απομάκρυνση διαλυτών ειδών μετάλλων από υγρά βιομηχανικά απόβλητα. Έχει αναπτύξει αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα στο χαρακτηρισμό και την προέλευση ατμοσφαιρικών σωματιδίων. Είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό και συντονισμό των εργασιών, τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των πειραματικών εργασιών και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στις αντίστοιχες εκθέσεις προόδου καθώς και για την παρακολούθηση των οικονομικών και την απόδοσή τους για το σύνολο των ερευνητικών προγραμμάτων που έχει αναλάβει το Εργαστήριο (συνολικά 18 ερευνητικά προγράμματα- διεθνή Ευρωπαϊκά αλλά και Εθνικά ανταγωνιστικά-από το 1993 έως σήμερα). Έχει εκπροσωπήσει το Εργαστήριο σε πλήθος διεθνών συναντήσεων εργασίας των προγραμμάτων και έχει συμμετάσχει συντονιστικά στη διαμόρφωση και υποβολή ερευνητικών προτάσεων. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας 150 επιστημονικών εργασιών και αναφορών.

Αρτίν Χατζηκιοσεγιάν

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό

Ο κ. Αρτίν Χατζηκιοσεγιάν είναι Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ με Master of Science (M.Sc.) στη βιοτεχνολογία και τα συστήματα βιοαντιδραστήρων από το University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST, UK). Η διδακτορική του διατριβή με θέμα “Μαθηματική προσομοίωση αλληλεπίδρασης μετάλλων-μικροοργανισμών σε βιολογικούς αντιδραστήρες πλανκτονικής και ακινητοποιημένης βιομάζας” έγινε στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ. Από το 1996 εργάζεται στο Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Μεταλλουργία και Τεχνολογία Υλικών ως επιστημονικός συνεργάτης σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Από το 2014 είναι μέλος ΕΔΙΠ του εργαστηρίου. Συμμετέχει στη διδασκαλία των μαθημάτων «Χημεία», «Περιβάλλον Ι (Εισαγωγή στην επιστήμη και την τεχνολογία προστασίας του περιβάλλοντος)», «Τεχνολογία επεξεργασίας υγρών αποβλήτων» και «Περιβαλλοντική χημεία και μηχανισμοί κινητικότητας ρύπων».
Το κύριο αντικείμενο της ερευνητικής του δραστηριότητας εντάσσεται στην περιοχή της περιβαλλοντικής βιοτεχνολογίας με έμφαση στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την μηχανιστική προσομοίωση βιοτεχνολογικών διεργασιών παρουσία μετάλλων. Έχει συμμετάσχει σε οκτώ (8) διεθνή και επτά (7) εθνικά ερευνητικά προγράμματα καθώς και στο πρόγραμμα COST, Action ES1302, European Network on Ecological Functions of Trace Metals in Anaerobic Biotechnologies. Συνυπογράφει εννέα (9) δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, δεκαπέντε εργασίες (15) σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές, πέντε (5) πρακτικά συνεδρίων χωρίς κρίση, τέσσερα (4) posters και δύο (2) κεφάλαια βιβλίων. Έχει επίσης συμμετάσχει ως μέλος εξεταστικών επιτροπών σε τέσσερεις (4) επιτροπές διεθνών διδακτορικών διατριβών. Στο επιστημονικό του έργο αναφέρονται 395 ετεροαναφορές με δείκτη h-index 12 (στοιχεία Google scholar – Σεπτέμβριος 2018).

Παυλίνα Κούση

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό

Η κ. Κούση είναι διπλωματούχος απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών ΕΜΠ με ειδίκευση Μεταλλουργού Μηχανικού (1999). Έχει ολοκληρώσει το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ (2001) καθώς και τη διδακτορική της διατριβή στο ΕΜΠ με αντικείμενο τη βιοκαταβύθιση ιόντων μετάλλων σε βιολογικούς αντιδραστήρες κλίνης (2013).
Από το 2002 είναι μέλος της ομάδας του Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, συμμετέχοντας στη διδασκαλία των εργαστηριακών και φροντιστηριακών ασκήσεων των μαθημάτων «Χημεία», «Περιβάλλον Ι – Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Προστασίας του Περιβάλλοντος», «Τεχνολογία επεξεργασίας υγρών αποβλήτων» και «Περιβαλλοντική χημεία & μηχανισμοί κινητικότητας ρύπων».
Μέχρι σήμερα (6/2017), έχει συμμετάσχει σε 3 ερευνητικά προγράμματα εστιάζοντας στη μελέτη των μηχανισμών αλληλεπίδρασης μετάλλων – μικροβιακής βιομάζας. Έχει συνυπογράψει 11 εργασίες που δημοσιεύθηκαν μετά από κρίση σε επιστημονικά περιοδικά (7) και πρακτικά συνεδρίων (4). Έχουν καταγραφεί 120 ετεροαναφορές στο δημοσιευμένο έργο της που έχει h-index = 5.

Μηνάς Θεοχάρης

Υποψήφιος Διδάκτορας

Βιογραφικό Σημείωμα

Πέτρος Τσακιρίδης

Επίκουρος Καθηγητής

O Δρ Πέτρος Τσακιρίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας του Τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1994) και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ, ενώ έχει και Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό.
Το γνωστικό του αντικείμενο σχετίζεται με τις Κατεργασίες Βιομηχανικών Υλικών και τον Χαρακτηρισμό τους με Ηλεκτρονική Μικροσκοπία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κατεργασία και τον χαρακτηρισμό βιομηχανικών κραμάτων, στην μελέτη της αντιδιαβρωτικής συμπεριφοράς τους, στην ανάπτυξη και τον χαρακτηρισμό βιομηχανικών υλικών μέσω αξιοποίησης στερεών αποβλήτων, στην κατεργασία μεταλλευμάτων και παραπροϊόντων, αλλά και στην διαχείριση και τον έλεγχο περιβάλλοντος με έμφαση στη διαχείριση στερεών βιομηχανικών αποβλήτων.
Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων αναλυτικών μεθοδολογιών για τον χαρακτηρισμό υλικών, όπως Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης (SEM), Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διερχόμενης Δέσμης (TEM), Περίθλαση Οπισοσκεδαζόμενων Ηλεκτρονίων (EBSD), Οπτική Μικροσκοπία (ΟΜ), Περιθλασιμετρία Ακτίνων-Χ (XRD), Διαφορική Θερμική Ανάλυση (TG-DTA), Φασματοσκοπία Υπέρυθρης Ακτινοβολίας (FT-IR) κ.α.
Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 79 ερευνητικές εργασίες σε Επιστημονικά Περιοδικά και περισσότερες από 70 σε Επιστημονικά Συνέδρια, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 ερευνητικά προγράμματα. Τέλος το σύνολο των ετεροαναφορών του είναι της τάξης των 2300, ενώ παρουσιάζει Η-index ίσο με 24.


POLYECO

Νικήτας Δεφίγγος

Polyeco Logistics Manager – Project Manager

Βιογραφικό Σημείωμα

Ιωάννης Ζαρκάδας

Polyeco A.E. Τμήμα έρευνας και ανάπτυξης

Βιογραφικό Σημείωμα